...των Αγαποειδών
…του γένους των Αγαποειδών,
Ανεμογεννήτριες Γκολίνα,
Δεκέμβριος 2023,
Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας
“Αποσπασματικά σωζόμενο αναθηματικό ανάγλυφο με παράσταση μαυρόασπρων πτερύγων του πτηνού γεννήτωρ του γένους των αγαποειδών της ανθρωπόκαινου περιόδου.
Οι πτέρυγες, σε καρδιόσχημο σχηματισμό, είναι στερεωμένες σε μεταλλική ζωγραφισμένη πλάκα την οποία τέμνουν σταυροειδώς δύο παράλληλες οξειδωμένες λάμες. Στο βάθος του αναγλύφου παρατηρείται αλλοιωμένη τοπιογραφία, ζωγραφισμένη με χρυσή χρωστική ενώ διακρίνονται ίχνη ασημί και χάλκινων αποχρώσεων. Ανεπαίσθητες διαύγειες πράσινου χρώματος εντοπίζονται σε κεντρικό σημείο του έργου. Τα οστάρια των πτερύγων είναι επικαλυμμένα με την ίδια χρυσή μεταλλική χρωστική όπως και στο βάθος του ανάγλυφου.
Βρέθηκε το 2023 κατά τη διάρκεια περιπατητικής πρακτικής στην ευρύτερη περιοχή της Γκολίνα και στη συνέχεια συγκολλήθηκε.”
7 συνθέτες – 7 εικαστικοί καλλιτέχνες, 7 τόποι, 7 διαδρομές που συγκλίνουν στη Φλώρινα. Λιγνιτωρυχείο Αχλάδας, Σιδηροδρομικός Σταθμός Μεσονησίου, Χαρακώματα Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στον Βαρνούντα (Πρέσπες), Ανεμογεννήτριες (Γκολίνα), διαδρομή τραίνου Decauville Άλωνα, ορεινή θέση Τάιμα, Φράγμα Τριανταφυλιάς.
Καθένας από τους 14 δημιουργούς «υιοθέτησε» ένα από τα τοπόσημα που επελέγησαν συμβολικά, ως εμβληματικά παραδείγματα είτε της λιγνιτικής δραστηριότητας είτε της νέας πραγματικότητας που αναδύεται με την πράσινη μετάβαση, καθώς και της διαρκούς παρουσίας της ιστορικής εξέλιξης του 20ού αιώνα στην περιοχή. Η επιτόπια παρατήρηση και οι ηχητικές καταγραφές από τους δημιουργούς, δημιούργησαν την κατάλληλη όσμωση που αποτέλεσε την βάση για τα έργα που δημιουργήθηκαν.
Σύλληψη ιδέας: Βασίλης Κίτσος
Καλλιτεχνική επιμέλεια – Υλοποίηση Δράσης – Επιμέλεια έκεθσης : Γιάννης Ζιώγας